انحلال بانک آینده پس ازجنگ متوقف شد؟ اعلام مبلغ نجومی زیان بانک آینده

یان خالص بانک آینده در سه‌ماهه نخست ۱۴۰۴ با رشد ۲۵ درصدی به ۳۷۲.۵۳۴ میلیارد ریال رسید؛ درآمد عملیاتی نیز رشد جزئی ۱ درصدی را تجربه کرده است.

انحلال بانک آینده پس ازجنگ متوقف شد؟ اعلام مبلغ نجومی زیان بانک آینده

: تازه‌ترین صورت‌های مالی منتشرشده بانک آینده در سامانه کدال نشان‌دهنده ادامه روند زیان‌دهی این بانک خصوصی است که حالا به یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های نظام بانکی ایران تبدیل شده است.

به گزارش عرشه آنلاین ،زیان یان خالص بانک آینده در سه‌ماهه نخست ۱۴۰۴ با رشد ۲۵ درصدی به ۳۷۲.۵۳۴ میلیارد ریال رسید؛ درآمد عملیاتی نیز رشد جزئی ۱ درصدی را تجربه کرده است.

بر اساس گزارش سه‌ماهه نخست سال ۱۴۰۴، بانک آینده به ازای هر سهم ۱۰,۳۲۰ ریال زیان شناسایی کرده و ۳۷ هزار میلیارد تومان دیگر به زیان انباشته خود افزوده است. این رقم نسبت به بهار سال گذشته رشدی ۲۵ درصدی را نشان می‌دهد و زیان انباشته این بانک را به عدد نجومی ۵۰۲ هزار میلیارد تومان رسانده است.

۱- رشد ۲۵ درصدی زیان خالص بانک آینده

زیان خالص بانک آینده در پایان بهار ۱۴۰۴ به ۳۷۲.۵۳۴ میلیارد ریال رسید. این رقم در بهار ۱۴۰۳ معادل ۲۹۸.۶۹۳ میلیارد ریال بود که افزایش ۲۵ درصدی را نشان می‌دهد.

۲- رشد درآمد عملیاتی وآیند

طبق گزارش صورت‌های مالی، درآمد عملیاتی بانک آینده در سه‌ماهه نخست امسال به ۱۴.۹۰۶ میلیارد ریال رسید که در مقایسه با ۱۳.۹۲۴ میلیارد ریال بهار ۱۴۰۳، رشد ۱ درصدی داشته است.

۳- افزایش ۱۳ درصدی زیان ناخالص

زیان ناخالص بانک آینده با رشد ۱۳ درصدی از ۱۲۳.۰۴۰ میلیارد ریال در بهار ۱۴۰۳ به ۱۳۹.۴۷۰ میلیارد ریال در بهار ۱۴۰۴ افزایش یافت.

۴- زیان عملیاتی و زیان هر سهم

زیان عملیاتی بانک آینده در سه‌ماهه نخست امسال ۱۵۶.۸۹۳ میلیارد ریال اعلام شده که در مقایسه با ۱۳۹.۱۱۳ میلیارد ریال سال گذشته، رشد داشته است.

همچنین زیان خالص هر سهم (EPS) با رشد ۲۵ درصدی از ۱۸.۶۶۸ ریال در بهار ۱۴۰۳ به ۲۳.۲۸۳ ریال رسیده است.

در سال گذشته، بانک آینده با زیان خالص ۱۳۹ هزار میلیارد تومانی و زیان ۹,۱۶۰ تومانی به ازای هر سهم، یکی از بدترین عملکرد‌های مالی را در میان بانک‌های ایرانی به ثبت رساند. این در حالی است که سرمایه ثبت‌شده این بانک تنها ۱,۶۰۰ میلیارد تومان است، وضعیتی که بانک آینده را مشمول ماده ۱۴۱ قانون تجارت کرده و ضرورت تصمیم‌گیری فوری درباره انحلال یا ادامه فعالیت آن را مطرح می‌سازد.

بر اساس این ماده قانونی، زمانی که زیان انباشته یک شرکت از نصف سرمایه ثبت‌شده فراتر رود، هیئت‌مدیره موظف است مجمع عمومی فوق‌العاده تشکیل دهد.

کارشناسان، ریشه این بحران مالی را به مدیریت ناکارآمد در سال‌های ۹۵ تا ۹۷، پرداخت تسهیلات کلان غیرقانونی و سرمایه‌گذاری‌های پرریسک نظیر پروژه ایران‌مال نسبت می‌دهند. گزارش‌ها نشان می‌دهد بانک آینده بیش از ۱۱۲ هزار میلیارد تومان تسهیلات کلان پرداخت کرده که بیش از ۶ برابر سقف مجاز تعیین‌شده توسط بانک مرکزی است. بخش قابل‌توجهی از این تسهیلات به شرکت‌های مرتبط با ایران‌مال اختصاص یافته که بازپرداخت آنها با مشکل مواجه شده است.

در صورت ورشکستگی بانک تکلیف پول ما چه می‌شود؟

ورشکستگی بانک‌ها خیلی سخت اتفاق می‌افتد. بانک‌ها بخشی از بدنه نظام اقتصادی یک کشور هستند. پس لازم نیست زیاد دغدغه این موضوع را داشته باشید. در ادامه با توجه به قوانین موجود موارد مهمی را در این‌باره به شما خواهیم گفت.

با یک پرسش مهم کمی موضوع را روشن می‌کنیم. آیا بانک همه پول سپرده مشتریان را در راه درآمدزایی (اعطاء تسهیلات، پروژه‌های سرمایه‌گذاری و … ) مصرف می‌کند؟ پاسخ خیر است. درصدی از سپرده‌ها طبق قانون نزد “صندوق ضمانت سپرده‌ها” نگهداری می‌شود. 

بسیاری از مشتریان، سپرده‌گذاران، سهامداران و کارمندان بانک آینده ، نگران آن هستند که با انحلال این بانک، چه بر سر آنها می‌آید.  طبق بررسی اخبار ، سپرده‌گذاران تا سقف خاصی تحت پوشش صندوق ضمانت سپرده‌ها قرار دارند که سقف این تضمین ۵۰ میلیون تومان است.

 سپرده‌گذاران خرد در اولویت نخست قرار می‌گیرند و وجوه آنان ظرف چند هفته بازپرداخت می‌شود اما سپرده‌های بالاتر از آن، باید در فرایند تصفیه و با توجه به دارایی‌های بانک منحل‌شده، بازگردانده شوند و اگر دارایی‌های بانک برای بازپرداخت کامل سپرده‌گذاران کافی نباشد، آنها متوجه زیان می‌شوند.

نقش “صندوق ضمانت سپرده‌ها” چیست؟

صندوق ضمانت سپرده‌ها در ایران نهادی است که تحت نظارت بانک مرکزی فعالیت می‌کند و وظیفه اصلی آن تضمین بازپرداخت سپرده‌های مشتریان در صورت بروز مشکل برای بانک‌ها یا مؤسسات اعتباری مجاز است. این صندوق از سال ۱۳۹۳ به‌طور رسمی فعالیت خود را آغاز کرده و هدف آن افزایش اعتماد عمومی به نظام بانکی و کاهش ریسک برای سپرده‌گذاران است. سقف سطح پوشش این صندوق برای هر سپرده تاکنون ۱۰۰ میلیون تومان بوده است. به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی در ۲۳ اردیبهشت سال ۱۴۰۴، سطح پوشش صندوق ضمانت سپرده‌ها از مبلغ ۱۰۰ میلیون تومان به ۴۰۰ میلیون تومان افزایش پیدا کرده است. این بدان معناست که در صورت ورشکستگی یا مشکلات مالی یک بانک، سپرده‌گذاران می‌توانند تا این سقف از سرمایه خود را از طریق صندوق ضمانت سپرده‌ها دریافت کنند.

پس با این وجود در صورت وجود داشتن مبلغ یک میلیارد تومان سپرده در صورت بروز ورشکستگی صرفا مبلغ ۴۰۰ میلیون تومان به ما پرداخت می‌شود؟ صندوق ضمانت سپرده‌ها تا مبلغ ۴۰۰ میلیون تومان را تضمین می‌کند. این بدین معنا نیست که الباقی پول شما از بین برود. ولی در زمان کوتاهی هم به آن نخواهید رسید. الباقی پول پس از انجام فرایند تصفیه بانک و فروش دارایی‌ها و … نقدینگی لازم ایجاد و بازپرداخت مبلغ انجام خواهد شد. 

 

تکلیف سپرده‌های ارزی چیست؟

موضوع سپرده‌های ارزی کمی متفاوت از سپرده‌های ریالی است. مبالغ سپرده‌های ارزی فارغ از ریسک ورشکستگی، ریسک دیگر در بازپرداخت آن‌ها در شرایط عادی بانک‌ها نیز داشته است. تجربه تاریخی در سال‌های ۱۳۹۰ و ۱۳۹۱ نشان داد که برخی بانک‌ها به‌جای بازپرداخت ارز، معادل ریالی آن را با نرخ دولتی به سپرده‌گذاران پرداخت کردند، که این موضوع باعث کاهش اعتماد عمومی به سپرده‌های ارزی شد. پس از آن بانک مرکزی برای افزایش اعتماد سپرده‌گذاران ضمانت اصل سپرده‌ها و سود سپرده‌ها را به صورت ارزی بر عهده گرفت و بانک‌ها را صرفا عامل معرفی قرار داد. حدود سال ۹۶، بانک مرکزی تعهد داده است که سپرده‌های ارزی به‌صورت ارزی (اسکناس همان ارز) بازپرداخت شوند، به‌ویژه اگر سپرده‌گذاری به‌صورت اسکناس انجام شده باشد. سود این سپرده‌ها نیز به‌صورت ارزی پرداخت می‌شود. 

 

کدخبر: 180365

ارسال نظر