خطر جیرهبندی آب در تهران با تداوم مصرف بیرویه
قمیشی با هشدار درباره کمبود آب در تهران گفت: وضعیت خشکسالی جدی است و بدون تغییر الگوی مصرف، محدودیتهای شرب حتمی خواهد بود.

قمیشی گفت: مسأله کمبود آب در تهران کاملاً واقعی و انکارناپذیر است. در شرایط عادی هم استان تهران با این وضعیت گسترش مصرف در بخشهای مختلف، دچار کمبود آب و تنش آبی است.
وضعیت آب خطرناکتر از چیزیست که شهروندان با آن مواجهاند. با وجود شرایط بحرانی آب در سدهای تهران و دیگر شهرها، باز هم شاهد مصرف بی رویه و بی برنامهای هستیم که میتواند به جیرهبندی آب منتهی شود. طرحهای انتقال آب هم نتیجه چندانی در پی نداشته است.
سخنگوی صنعت آب گفت: کل تهران و البرز با ۲۰ میلیون نفر جمعیت در این محدوده در معرض بیشترین تنش قرار دارند.
مهدی قمیشی، استاد آب دانشگاه شهید چمران، درباره ادعا آبفا مبنی بر وضعیت بحرانی سدهای تهران گفت: مسأله کمبود آب در تهران کاملاً واقعی و انکارناپذیر است. در شرایط عادی هم استان تهران با این وضعیت گسترش مصرف در بخشهای مختلف، دچار کمبود آب و تنش آبی است. مضاف اینکه سال آبی فعلی یک سال خشک بوده است. مقدار بارندگیها در اکثر نقاط کشور، غیر از استانهای شمالی، درصد زیادی تحقق پیدا نکرده است. ما دچار خشکسالی جدی شدهایم. طبیعی است که با این وضعیت فشار روی منابع شرب وارد شود و چنین محدودیتهایی را دامن بزند.
او افزود: ما راهکار کوتاه مدت و فوری برای عبور از این بحران نداریم. نهایتاً اگر بتوانند کشاورزی را اطراف تهران متوقف کنند تا آب کشاورزی وارد مدار شرب و بهداشت شود، شاید منطقیترین راه باشد. اگر به همین وضعیت ادامه دهیم، محدودیت حتمی است.
وی در رابطه با رهاسازی آب بدون برنامه در دولت قبل بیان کرد: دیگر سدهای کشور هم مشکل دارند و صرفاً مخصوص تهران نیست. البته سال آبی قبل، سال نسبتاً خوبی داشتیم که متأسفانه قدر آن را ندانستیم. حداقل در حوزه کارون بزرگ ما همه منابع آبیمان پر بود، اما در تابستان گذشته که آخر دولت مرحوم رئیسی بود، متأسفانه ناترازی برق فشار آورد و آب سدها را مصرف کردند. مثلاً در کارون حدود ۲ میلیون مترمکعب را بدون اینکه مصرفی داشته باشد رهاسازی کردند و از دستمان رفت. با وجود اینکه پیشبینی خشکسالی شده بود این کار انجام شد. این بی احتیاطی ذخایر قبلی را هم از بین برد. من فکر میکنم در تمام سدهای کشور رهاسازی بدون برنامهریزی صورت گرفته است. قاعدتاً این مشکلات نباید به شرب و بهداشت مردم هم میرسید، چون شرب و بهداشت درصد زیادی از منابع آب را به خود اختصاص نمیدهد. چون متأسفانه نمیتوانیم در بخش کشاورزی این محدودیت را اعمال کنیم، خود به خود این مشکل به شرب و بهداشت هم میرسد.
او ادامه داد: اثر خشکسالی روی انتقال آب حداقل است، چون انتقال آب در بالادست رودخانهها انجام میشود و لذا معمولاً درصد تأثیرشان در انتقال آب زیاد نیست.
قمیشی درباره وضعیت آبی دیگر استانها گفت: استان تهران و البرز وضعیت خاصی دارند. بخش زیادی از مصرف آب تهران و البرز برای شرب و بهداشت مصرف میشود. استان اصفهان و خراسان هم چنین خشکسالی را تجربه کردهاند. زاینده رود مقدار زیادی آب انتقالی از بالادست کارون دارد که دبی ثابتی از سمت زاینده رود همیشه جاری است.
ارسال نظر