اقدام جنجالی علیه زنان در تهران کلید خورد
دیروزتعدادی از زنان ساکن تهران، یک به یک شروع به دادن یک گزارش جدید کردند...

روزنامه هممیهن نوشت: درست در روزی که دولت تصمیم گرفت لایحه جنجالی «تامین امنیت زنان» را که بارها نامش عوض شد، بعد از گذشت ۱۳ سال از تدوینش، از مجلس پس بگیرد، تعدادی از زنان ساکن تهران، یک به یک شروع به دادن یک گزارش جدید کردند: «در خیابان راه میرفتیم که پیامک حجاب آمد.»؛ شبیه آنچه در ماههای گذشته، برای زنان عابر در اصفهان، مشهد و شیراز اتفاق افتاده بود
«با سلام و احترام. شما بدون رعایت پوشش قانونی در سطح شهر تهران تردد داشتهاید. لطفاً نسبت به رعایت قانون و اصلاح پوشش خود اقدام فرمایید. ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان تهران.» این متن پیامکی است که در دو روز گذشته، برای تعدادی از زنان که در تهران از خیابانها میگذشتهاند یا حتی نمیگذشتهاند، ارسال شده. سارا پیامک حجاب ستادامربهمعروف و نهی از منکر را زمانی دریافت کرد که تمام روز در خانه بوده و شب قبل از آن هم ساعت یک بامداد به فرودگاه مهرآباد رسیده است.
چاپار_D دسکتاپ
او تعریف میکند که «نمیدانم کدام دوربین و در کجا و چه ساعتی تصویری از من ثبت کرده است؟ من مالک هیچ خودرویی هم نیستم و نمیدانم چطور امکان دسترسی به شماره تلفن من از طرف این ستاد وجود دارد؟ قبل از این هم هیچ پیامی دریافت نکرده بودم و نمیدانستم که در تهران هم قرار است اجرا شود. تصور نمیکنم که این گزارش از طرف یک شخص ارسال شده باشد و تقریباً مطمئنم که یک دوربین نظارتی آن را ثبت کرده است.»
درست مثل شهرزاد که او هم به تازگی این پیام را دریافت کرده است: «روزی که این پیام به خط من ارسال شد، سوار مترو شده و کارت بلیتم را شارژ کرده بودم که به نام خودم بود. در طول روز هم با خودرو به چندجای مختلف سرزدم و در نهایت عصر همان روز، روی سیمکارت ایرانسلم پیام حجاب دریافت کردم.»
ماجرا اما فقط به این پیامک محدود نمیشود؛ در دو هفته اخیر، زنان در تهران، پیامک دیگری، باز هم مربوط به حجاب دریافت کردهاند که متنش با پیامک جدید متفاوت است و این بار تشویقی: «مالک محترم خودروی... نظر به رعایت هنجارهای اجتماعی (حجاب) و عدم تکرار طی شش ماه اخیر، سابقه تخلف شما حذف گردید. امید است با رعایت قوانین، در راستای تقویت امنیت اجتماعی کوشا باشید.»
این پیامکها در حالی برای زنان ارسال شده که روایتها نشان میدهد پیامکهای هشدارآمیز درباره توقیف خودروها هم دوباره آغاز شده است. مهسا یکی از زنانی است که دو شب پیش با دستور پلیس و در چهارراه ولیعصر تهران، مجبور شد ماشینش را متوقف و به دلیل داشتن سه پیامک قبلی برای توقیف خودرو، به یکی از پارکینگهای طرف قرارداد با فراجا برود؛ برای خواباندن وسیله رفت و آمد روزانهاش به محل کار. حالا اینطور که پیداست، در شهرهای اصفهان و شیراز هم همچنان این روند ادامه دارد.
مریم تجربه مشابهی در اصفهان دارد و دوبار این پیام را دریافت کرده است؛ یک بار زمانی که در ترمینال کاوه بود و یک بار وقتی در خیابان جلفا پیادهروی میکرد: «اولین باری که پیامک حجاب برایم ارسال شد، درترمینال کاوه بودم و داشتم سوار اتوبوس میشدم. فردای آن روز برایم پیامی آمد که نوشته بود در ترمینال کاوه بدون حجاب دیده شدهای. دوستانم هم این پیامها را دریافت کرده بودند و گاهی برای پدرانشان هم ارسال میشد، اما برای پدر من نیامده بود.
اواخر اسفند سال قبل که دوباره به اصفهان رفته بودم، در خیابانهایی مثل عباسی و چهارباغ پیادهروی میکردم، یک هفته بعد از آن دوباره همین پیامها را به نام دریافت کردم که نوشته بود برای دومین بار بدون حجاب در سطح شهر دیده شدهای اما مشخص نبود که در کجا و در نهایت متوجه شدم سمت جلفا بوده است؟ در خود اصفهان هم این وضعیت وحشتناک است و مردم خودشان تذکر میدهند، تا جایی که به خانوادهام گفتم من دیگر به اصفهان نمیروم. گاهی حتی آدمهای عادی تذکر میدهند. یک بار هم آخرین باری که به اصفهان رفته بودم، زنی نزدیک آمد و به صورتم دست زد و گفت شال از روی سرت افتاده است.»
مهتاب هم تجربه تذکر در سطح شهر اصفهان را دارد و میگوید که زنان و مردانی که تذکر میدهند، در همه مکانهای عمومی حضور داشتند: «من و پسرم ماه گذشته برای تفریح به پل خواجو رفتیم. من یک شلوار جین و تیشرت پوشیده بودم اما روسری نداشتم و یک کلاه بافت ظریف در دست داشتم که به محض تذکر آن را روی سرم بگذارم. از پل که رد شدیم، دو زن به سمت من آمدند و تذکر دادند. من هم کلاه را روی سرم گذاشتم اما گفتند این حجاب کامل نیست و باید روسری داشته باشی. گفتم روسری از کجا بیاورم؟ گفتند از آن سمت پل میتوانی بخری. بعد از آن به سمت زیر پل خواجو حرکت کردم، اما متوجه بودم که آنها همچنان حواسشان به من هست.
تا اینکه وقتی به سمت ماشین رفتم، همان زن این بار با یک مرد آمدند و من را محاصره کردند و آن مرد هم دست پسرم را گرفت و گفت بیا این طرف. آن چند زن هم مدام میگفتند حجابت مناسب نیست و نباید اینطوری بیرون بیایی. من هم گفتم دارم به خانه میروم، ناگهان متوجه شدم که آن مرد در حال گرفتن گوشی پسرم است و میخواهد عکسهای داخل آن را ببیند.
بعداً متوجه شدم که از پسرم پرسیده چه نسبتی با هم دارید؟ غیرت نداری که به مادرت اجازه میدهی که با این وضع بیرون بیاید. پسرم از نظر روحی به همریخته بود و چند روز طول کشید که درباره مفهوم غیرت به او توضیح دهم و بگویم منظور آن مرد چه بود. فردای آن روز که به باغ گلها رفتیم، زنی دم باغ ایستاده بود و اجازه ورود زنان بدون حجاب را نمیداد، حتی به زنی که شال سرش داشت اما چندان سفت نبود. گوشه به گوشه باغ گلها هم ایستاده بودند و سعی میکردند با لحنی مهربان تذکر بدهند.»
در شهرهایی مثل شیراز، کار به جاهای دیگری هم کشیده؛ مثلاً به مترو. نگار، زن جوانی است که در این باره تجربه متفاوتی داشته: «در مترو شیراز، ایستگاه چهارراه زند، حجاببانها به خاطر شال روی شانهام، تذکر دادند. مرد بلیتفروش، به من بلیت نفروخت. مترو شیراز هم بلیت سکهای تکسفره دارد که همانجا میاندازی داخل. مثل تهران کارتی نیست. فیلم ایستگاههای دیگر را چک کردند، گشتند و گشتند و پیدا کردند در ساعات دیگری در جایی که حجاببان نداشته با کارتم بلیت خریدهام، از همانجا پرونده بیحجابی برایم درست کردند و پیامک فرستادند.»
زنان چگونه شناسایی می شوند؟
سخنگوی دولت فروردین امسال درباره پیامکهای حجاب در اصفهان تاکید کرده بود که «دولت مقابل مردم نخواهد ایستاد.» او روز گذشته هم در واکنش به آغاز ارسال این پیامکها در تهران، اظهار بیاطلاعی کرد و وعده داد که آن را پیگیری میکند. پیگیریها برای گفتوگو با مسئولان ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان تهران هم به نتیجه نرسید و در نهایت مسعود تاتلاری، سخنگوی ستاد کل امر به معروف و نهی از منکر، پاسخ داد که مسئولان این ستاد تا چند روز آینده قصدی برای پاسخ دادن ندارند.
ارسال نظر