دریاچه چیتگر خشک می شود؟ خبر مهم از درختان دریاچه چیتگر

هرخبر خوش درباره احیای کامل پارک جنگلی چیتگر

دریاچه چیتگر خشک می شود؟ خبر مهم از درختان دریاچه چیتگر

 

شهردار منطقه ۲۲ شهر تهران با بیان اینکه مشکل اصلی “پارک جنگلی چیتگر” عدم وجود آب کافی برای آبیاری و درگیر شدن درختان چیتگر با “آفت سوسک پوستخوار مدیترانه‌ای” بوده است، یک خبر خوش درباره حل این ۲ چالش بزرگ این پارک جنگلی تهران داد.

منطقه ۲۲ شهر تهران با حدود ۶۰۰۰ هکتار وسعت، بزرگترین منطقه شهری در تهران است که بسیاری از افراد آن را با نام “دریاچه و پارک جنگلی چیتگر” و ساختمان‌های بلندمرتبه‌اش می‌شناسند اما اماکن مهم دیگری مانند مجموعه فرهنگی ورزشی آزادی، مجموعه تفریحی آبشار تهران و بوستان جوانمردان نیز اماکن شاخص دیگری هستند که در دل این منطقه مهم هران جای گرفته‌اند.

این منطقه به دلیل ویژگی‌های خاص طبیعی و موقعیت جغرافیایی خود، به عنوان منطقه مستعد “قطب گردشگری” شناخته شده اما مانند هر منطقه دیگری از شهر با مشکلاتی مواجه است که درباره برخی از مسائل کلان این منطقه با محمدجواد خسروی؛ شهردار منطقه ۲۲ شهر تهران که پیش از این در مناطق ۹ و ۱۸ شهر تهران به عنوان شهردار فعالیت داشت، گفت وگو کردیم.

خسروی در این گفت وگو با بیان اینکه در کشور ما بعد از انقلاب، بنای شهری نداریم که بتوانیم بگوییم این بنا از نظر معماری و سبک “ایرانی ـ اسلامی” به‌عنوان شاخص معرفی شود و این یک ضعف بزرگ است، به تسنیم گفت: این در حالیست که منطقه ۲۲ می‌توانست این نقش را ایفا کند زیرا هم ساختمان‌های مدرن و هم ساختمان‌های سنتی دارد.

وی ادامه داد: البته هنوز هم دیر نشده و می‌توانیم این فضا را پیش ببریم اما مشکل جدی منطقه ۲۲، کمبود انواع سرانه‌هاست به جز سرانه فضای سبز که آن هم به واسطه پارک جنگلی چیتگر است البته این سرانه سبز هم قابل دفاع نیست زیرا در سطح گسترده و به صورت متوازن توزیع نشده و تنها در یک نقطه از منطقه قرار دارد

شهردار منطقه ۲۲ شهر تهران تصریح کرد: هیچ‌کدام از سرانه‌ها در منطقه ۲۲ تهران وضعیت مناسبی ندارد، در حالیکه این منطقه جمعیت‌پذیری بالایی دارد بنابراین، با توجه به کمبود‌هایی که در سرانه‌های آموزشی، ورزشی، حمل و نقل عمومی و غیره وجود دارد، استفاده از زمین‌های آزاد که به سرانه‌ها می‌شود را آغاز کردیم و در این راستا قصد داریم با جذب سرمایه‌گذار، سرانه‌ها در این منطقه را تأمین کنیم.

 

وی افزود: سرانه ورزشی در منطقه ۲۲ به شدت ضعف دارد و از همه این‌ها مهم‌تر، سرانه آموزشی است؛ این واقعاً مشکل بزرگی است که برای بزرگترین منطقه شهر تهران، اداره آموزش و پرورش نداریم و اکثر مدارس این منطقه، غیرانتفاعی هستند! در این خصوص در گام نخست، برای انبوه‌سازانی که نسبت به تأمین سرانه آموزشی اقدام نکرده‌اند، این الزام را تعیین کردیم که هنگام ساخت، سرانه آموزشی و فرهنگی باید توسط آنها حتماً تأمین شود.

خسروی گفت: در گذشته درخصوص تامین سرانه‌ها به‌ویژه سرانه آموزشی توسط انبوه‌سازان، مشکل “پایان کار” وجود داشت و بعد از سکونت در ملک، سازندگان دیگر به این مسأله رسیدگی نمی‌کردند اما در حال حاضر در منطقه ۲۲ رویه سابق که باعث فرار انبوه‌سازان از تعهدات خود در تامین سرانه‌ها می‌شد را تغییر داده‌ایم و با الزام تعیین شده، مشکل کاهش خواهد یافت.

وی خاطرنشان کرد: یکی دیگر از چالش‌های منطقه ۲۲، شبکه فاضلاب است؛ اکثر مجتمع‌های مسکونی در این منطقه تصفیه‌خانه ندارند و پساب آن‌ها به صورت غیراصولی رها می‌شود چراکه به شبکه فاضلاب متصل نیستند و این امر باعث بروز مشکلات زیادی شده است؛ برای حل این مشکل نیز وارد عمل شده‌ایم و در کنار اینکه سازندگان را ملزم به پیگیری موضوع فاضلاب کرده‌ایم، شکایت از برخی بلوک‌های مسکونی را نیز در دستور کار قرار داده‌ایم.

شهردار منطقه ۲۲ ادامه داد: علاوه بر این، یکی از اقداماتی که در منطقه ۲۲ آغاز کردیم، استفاده از پساب فاضلاب برای آبیاری فضای سبز است که از آن برای آبیاری پارک جنگلی چیتگر استفاده خواهیم کرد زیرا یکی از دلایل وضعیت بد درختان پارک چیتگر، مشکل آبیاری است.

وی افزود: در ابتدا حدود ۱۰۰ اصله درخت پارک چیتگر آلوده به “آفت سوسک پوستخوار مدیترانه‌ای” بودند و به دلیل عدم آبیاری و رسیدگی، حدود ۵۰۰۰ درخت آسیب دیدند اما اکنون، آبیاری درختان را با لوله‌گذاری حدود ۷. ۵ تا ۸ کیلومتر در دستور کار قرار داده‌ایم.

خسروی تصریح کرد: برای راه‌اندازی تصفیه‌خانه، سرمایه‌گذارانی نیز وجود دارند و از کمک آن‌ها استفاده خواهیم کرد؛ بنابراین با حل مشکل آبیاری از طریق پساب و راه‌اندازی تصفیه‌خانه، مشکل آبیاری درختان چیتگر تا پایان سال برطرف خواهد شد.

وی یادآور شد: علاوه بر این، آفت سوسک پوستخوار مدیترانه‌ای فقط کاج‌های تهران را درگیر کرده و قرار است تا پایان سال، حدود ۲۰ هزار درخت از گونه‌های مختلف (به ازای هر درخت آسیب‌دیده، ۵ درخت جدید کاشته می‌شود) جایگزین درختان آفت‌زده شوند؛ از جمله گونه‌های جدید می‌توان به داغ داغان، زیتون تلخ، زبان گنجشک، عرعر و سرو اشاره کرد.

شهردار منطقه ۲۲ شهر تهران با بیان اینکه گونه‌های مذکور مورد آزمایش قرار گرفته و به این نتیجه رسیده‌ایم که آن‌ها از نظر زیست محیطی با این بوستان سازگار هستند، گفت: کاشت درختان در پارک جنگلی چیتگر از مناطقی آغاز شده که مشکل آبیاری آن‌ها حل شده است؛ در چیتگر به طور تقریبی ۲۵۰ لیتر بر ثانیه آب نیاز داریم تا بتوانیم تمام پارک را آبیاری کنیم.

 

وی گفت: با استفاده از ۷ حلقه چاه و دریافت آب و با کمک شرکت تأمین و تصفیه آب و همچنین تصفیه‌خانه شهرک شهید باقری، تقریباً به میزان آب مورد نیاز برای تأمین آب چیتگر می‌رسیم.منبع: تسنیم

چرا درختان پارک چیتگر در حال خشک شدن هستند

سال قبل ؛ مدیرعامل سازمان بوستان‌ها و فضای سبز شهر تهران درباره علت خشک شدن تعدادی از درختان در سطح بوستان‌های جنگلی و شهری توضیح داد.

علی‌محمد مختاری علت اصلی خشک شدن تعدادی از درختان در سطح بوستان‌های جنگلی و شهری پایتخت را طغیان آفت سوسک پوست خوار خواند و تصریح کرد: این حشره یکی از آفات مهم و ثانویه درختان است.

وی ادامه داد: این آفت از سال ۱۳۹۵ طی چندین مرحله به جنگل‌ها و بوستان‌های شهر تهران از جمله بوستان جنگلی چیتگر حمله کرده و باعث خشک شدن تعدادی از درختان شده که با اقدامات کنترلی و پیشگیری از قبیل سمپاشی با سموم شیمیایی و روغن پاشی تنه درختان، محلول پاشی با کودهای شیمیایی و آبیاری درختان ضعیف، نصب تله‌های فرمونی و جذب سوسک پوست خوار جهت کاهش جمعیت آفت تا حدود زیادی این آفت تحت کنترل درآمد، اما به دلیل گرم شدن هوا، خشکسالی و کمبود منابع آبی، دوباره طغیان کرد و منجر به خشک شدن تعدادی دیگر از درختان شده است.

مدیرعامل سازمان بوستان‌ها و فضای سبز شهر تهران افزود: با وجود مشکلات زیاد در امر حفظ و نگهداری جنگل‌ها و بوستان‌های شهری از قبیل گرم شدن هوا، کاهش منابع آبی، پایان دیرزیستی درختان پهن برگ، تراکم درختان، عمق کم خاک زراعی، فقدان سرمای زمستانه و... نخستین و مهم‌ترین اقدام جهت کنترل این آفت، حذف درختان خشک و آلوده بوده و از آنجایی که مالکیت اراضی جنگلی با سازمان جنگل‌ها و منابع طبیعی کشور است، صدور مجوز و قطع درختان خشک توسط آن سازمان صورت می‌پذیرد.

مختاری با بیان اینکه باید در صورت بروز هرگونه عوامل خسارت‌زا به درختان ازجمله پایان دیر زیستی درختان پهن برگ، آفات و بیماری‌های گیاهی، کوتاهی پیمانکار فضای سبز در امر نگهداشت و... مراتب توسط اداره فضای سبز و کارشناسان گیاه‌پزشکی منطقه بررسی شود، گفت: باید پس از مشخص شدن علل خشکیدگی درختان نسبت به ثبت در سامانه نهال اقدام شود و با اخذ مجوز لازم از کمیسیون ماده هفت نسبت به حذف درختان آلوده یا خشک مبادرت شود. ضمن اینکه جرائم حاصل از قصور در هر یک از پیمان‌ها از پیمانکار نگهداشت کسر می‌شود.

بر اساس گزارش سایت شهر، وی در پایان تاکید کرد: با توجه به زمان مناسب، عملیات به زراعی و پیرایش قطعات فضای سبز شامل حذف کنده ها، تنه جوش ها، پاجوش‌ها و سرشاخه‌های خشک در دستور کار عوامل فضای سبز منطقه است و مقرر شده پس از حذف کنده‌های موجود نسبت به ضدعفونی محل و واکاری آنها با گونه‌های مقاوم به کم آبی و سازگار با شرایط اقلیمی آن منطقه اقدام کنند.

دریاچه تهران هم خشک می شود؟ / حجم آب دریاچه چیتگر چقدر است؟

کم آبی چند ساله تهران، تبخیر آب و عدم تأمین حق آبه دریاچه چیتگر باعث شده بحران خشکی بیخ گوش این دریاچه قرار بگیرد و در پی این اتفاق با ورود اعضای شورای اسلامی شهر تهران و هشدارهای آنها برای تأمین این حق آبه؛ شهرداری تهران عزم خود را برای احقاق حق آبه این دریاچه جزم کرده است.

به گزارش عرشه آنلاین، دریاچه شهدای خلیج فارس؛ دریاچه‌ای مصنوعی با مساحت تقریبی ۱۳۰ هکتار که در غرب تهران و منطقهٔ ۲۲ شهرداری و شمال پارک جنگلی چیتگر قرار گرفته است.

کم شنیده نمی شود اخباری از مشکل حق آبه تالاب های مختلف کشور مشکلی که هورالعظیم و گاوخونی با آن دست و پنجه نرم می کنند. در حقیقت موضوع حق آبه در کشور آنقدر جا نیفتاده و مهجور است که در حفظ دریاچه مصنوعی هم با معضل مواجه شده ایم. چندی پیش اخبار روند خشک شدن دریاچه آزادی منتشر شد؛ دریاچه‌ای که قهرمانان برخی رشته‌های ورزشی مانند قایقرانی در آن تمرین می‌کنند. این اواخر نیز به قدری تراز آبی آن کاهش یافته بود که با وساطت و رایزنی دو وزیر کابینه مشکل تا حدی رفع و رجوع گردید و حال صحبت از خطر در کمین دریاچه شهدای خلیج فارس است.

دریاچه چیتگر در حال خشک کردن تدریجی منطقه‌ ۲۲ است!

 محمدباقر قالیباف در سال ٨٩ کلنگ احداث دریاچه چیتگر را زد درحالی‌که جز چند آپارتمان حوالی آن ساخت‌وساز دیگری در منطقه ٢٢ نبود و در طرح جامع هم به اذعان اعضای شورای شهر تهران تا ٢٠٠‌ هزار نفر بارگذاری جمعیت دیده شده بود اما آنچه امروز در این منطقه شاهد هستیم، فارغ از دریاچه‌ای چشم‌نواز، جنگلی از برج‌هاست که گران و بدون سرانه خدماتی همچنان در حال بزرگ‌ترشدن هستند. به‌عبارت دیگر منطقه‌ای که به‌عنوان شُش‌های تهران و پهنه ویژه‌ای با کاربری تفرج و گردشگری و البته خدماتی در نظر گرفته شده بود، حالا نه‌تنها برای تأمین نیازهای خود دچار مشکلات اساسی است، بلکه حتی در تأمین سرانه‌های اساسی خود از جمله تأمین آب موردنیاز خود مانده است و شورایاران این منطقه وقتی به شورای شهر گزارش می‌دهند، عدم تأمین آب موردنیاز برای محلات و فضای سبز و خشک‌شدگی درختان در این محدوده جزء اولویت‌هایشان است. درباره چنین پروژه مهمی که یک منطقه و بخشی از یک شهر را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد، مسئله تأمین آب موردنیاز اهمیت اصلی را دارد اما شهرداری تهران آب موردنیاز دریاچه چیتگر (شهدای خلیج فارس) را از کجا تأمین می‌کند و چرا درباره اخبار خشک‌شدن درختان و فضای سبز و پارک‌های اطراف دریاچه پاسخ روشنی وجود ندارد. 

منبع: عالیجناب
کدخبر: 168195

ارسال نظر