منتظر سریال عاشقانه «سووشون» باشید؛ معرفی «سووشون» ؛ از بازیگران تا داستان و تاریخ پخش +عکس
نرگس آبیار در اقتباسی از رمان سووشون نوشته سیمین دانشور روایتگر زندگی گروهی از افراد است که گرفتار جهل، خیانت، حمله بیگانه و فقر هستند. در این گزارش نگاهی کوتاه به داستان و عوامل این سریال خواهیم داشت.

نرگس آبیار در حال حاضر دو سریال اقتباسی را آماده پخش از شبکه نمایش خانگی دارد. تیزر هر دو سریال پخش شده و منابع ادبی اقتباس و بازیگران نامآشنایشان، میزان توجه و حساسیت مخاطبان را افزایش داده است. سریال «سووشون» که بر اساس رمان سیمین دانشور ساخته شده، به زودی از پلتفرم نماوا پخش خواهد شد. و سریال «بامداد خمار» بر اساس رمان فتانه حاج سید جوادی به احتمال زیاد بعد از این دو مجموعه به نمایش درمیآید. توجه به آثار شاخص و پرطرفدار ادبیات ایران در شبکه نمایش خانگی اتفاق خوبی در حوزه تولید سرگرمی است. اگر این پروژهها موفق باشند، میتوانند نقطه عطف جدیدی در تعامل ادبیات و جریان سریالسازی در ایران باشند؛ جریانی که همواره با حواشی بسیاری به دلیل نارضایتی صاحب اثر از نسخه سینمایی یا تلویزیونی، جز مواردی استثنا، همراه بوده است. معرفی سریال «سووشون» را در این مطلب بخوانید.
سریال «سووشون» نماوا به کارگردانی نرگس آبیار و تهیهکنندگی محمدحسین قاسمی، اثر تاریخی، اجتماعی و زنمحور، یکی از پرهزینهترین تولیدات شبکه نمایش خانگی ایران محسوب میشود و بنا بر گزارشها بیش از دویست میلیارد تومان بودجه برای تولید آن در نظر گرفته شده است. ساخت سریال از اواخر سال ۱۳۹۹ کلید خورد و قرار بود از اردیبهشت ۱۴۰۴ از پلتفرم نماوا به نمایش درآید. براساس گفتههای یکی از اعضای هیئت مدیره نماوا، برای تولید هر قسمت از این سریال چیزی حدود هشت میلیارد تومان هزینه شده است. همچنین برای جذب استعدادهای محلی، سه سال پیش در شیراز فراخوانی برگزار شد تا بازیگران و نابازیگران شیرازی هم فرصت حضور در این سریال را پیدا کنند.
چه چیزی در انتظار مخاطبان است؟
رمان «سووشون» نوشته سیمین دانشور یکی از برجستهترین آثار ادبیات معاصر فارسی است که داستان آن در دوران اشغال ایران توسط نیروهای متفقین در جنگ جهانی دوم روایت میشود. این رمان روایتگر ایستادگی، اندوه و آرمانخواهی در شیراز دوران اشغال است. ساخت سریالی براساس چنین رمانی، جسارت ویژهای میطلبد؛ خصوصا در فضایی که عموماً نویسندگان ایرانی نسبت به اقتباسهای سینمایی و تلویزیونی آثارشان بدبین بودهاند. در این سریال، زری (با بازی بهنوش طباطبایی) زنی تحصیلکرده و همسر یوسف (با بازی میلاد کیمرام)، مردی روشنفکر و مخالف حضور بیگانگان در کشور است. وقتی یوسف به دست نیروهای بریتانیایی کشته میشود، زری تصمیم میگیرد پرده از حقایق پشت پرده این جنایت بردارد. داستان سریال، روایت زنی است که در میان فشارهای اجتماعی، سیاسی و خانوادگی به دنبال حقیقت و عدالت میگردد.
اگرچه داستان سریال اقتباسی آزاد از رمان است و ممکن است بعضی بخشهای آن با روایت اصلی تفاوتهایی داشته باشد، اما درونمایه اصلی آن حفظ شده است؛ مبارزه یک زن با قدرتهای فاسد و مقاومت در برابر ظلم. نرگس آبیار، که پیشتر با آثاری چون «شیار ۱۴۳»، «نفس»، «شبی که ماه کامل شد» و «ابلق» شناخته شده بود، در «سووشون» سراغ اقتباس از یکی از ماندگارترین رمانهای فارسی رفته و سعی کرده با نگاهی زنانه، حال و هوای آن دوران پرتلاطم را به تصویر بکشد. البته باید توجه داشت که سیمین دانشور سالها پیش درگذشته و فتانه حاج سید جوادی، نویسنده بامداد خمار، امروز هشتاد ساله است. با این حال، هر دو اثر همچنان طرفداران زیادی در میان جامعه رمانخوان ایران دارند و بیشک، این جامعه با حساسیت خاصی، اقتباسهای تازه را دنبال خواهد کرد و به آنها واکنش نشان خواهد داد.
بازیگران سریال «سووشون»
معرفی سریال سووشون
سریال «سووشون» همچون سایر سریالهای شاخص شبکه نمایش خانگی، مجموعهای از چهرههای شناختهشده سینما و تلویزیون را در میان گروه بازیگران خود دارد. بهنوش طباطبایی در نقش زری، بازیگر سینما و تئاتر که با سریال «مسافری از هند» به شهرت رسید و در سالهای اخیر حضور پررنگی در سینما داشت. طباطبایی در این سریال نقش زری، زن روشنفکر و مقاومی را بازی میکند که در تلاش برای کشف حقیقت قتل همسرش است. میلاد کیمرام که با فیلمهایی چون «خط ویژه» و سریال «نابرده رنج» شناخته شد، نقش یوسف، همسر زری را در این سریال نقش یوسف، مردی تحصیلکرده و عدالتخواه را بازی میکند که به دلیل مخالفت با سیاستهای استعمارگران، جان خود را از دست میدهد.
مجید صالحی، بازیگر قدیمی کمدی که با مجموعههای «مجید دلبندم» و «سه در چهار» شناخته شد، در «سووشون» نقش حاجآقا معتمد، پدر یوسف را ایفا میکند؛ مردی با نفوذ و خاکستری که در شکلگیری شخصیت پسرش نقش مهمی دارد. سام درخشانی در نقش خانکاکا، بازیگر پرکار کمدی، در «سووشون» نقش خانکاکا، برادر یوسف را ایفا میکند که مظهر قدرتطلبی و فساد است. ترلان پروانه که اخیراً در چند پروژه با نرگس آبیار همکاری داشته، در این سریال نقش فردوس، خدمتکاری آسیبدیده را بازی میکند که نماد مظلومیت زنان طبقه فرودست است. آزاده صمدی نقش سودابه هندی زنی مرموز را بازی میکند که میان خانواده زری و نیروهای بیگانه نقشی دوگانه دارد و از عوامل فروپاشی خانواده یوسف است. فرشته صدرعرفایی مریم سعادت، سهیل مستجابیان، شیدا یوسفی و آرمین رحیمیان از دیگر بازیگران این سریال هستند.
تاریخ دقیق پخش قسمت اول و برنامه پخش هفتگی
هنوز تاریخ دقیق پخش سریال «سووشون» مشخص نشده است. در سه فصل سی قسمتی تولید شده و با توجه به اینکه تیزر آن در هفته اول اردیبهشت 1404 منتشر شد، به احتمال زیادی تا پایان بهار از پلتفرم نماوا پخش خواهد شد.
حواشی فیلمبرداری در بناهای تاریخی شیراز
«سووشون» از همان مراحل ابتدایی تولید، با حواشی گوناگونی همراه بود. ساخت این سریال ابتدا به دلیل اختلافات مالی متوقف شد و سپس بارها پلتفرم پخشکننده آن تغییر کرد تا در نهایت نماوا مسئولیت انتشار آن را برعهده بگیرد. همچنین انتخاب لوکیشنهایی چون باغ عفیفآباد شیراز و تغییراتی که در آنها ایجاد شد، اعتراضات زیادی را در فضای مجازی به دنبال داشت. بخشی از لوکیشنهای سریال در باغ عفیفآباد، ارگ کریمخان زند و خانه نصیرالملک قرار داشت. در جریان فیلمبرداری در باغ عفیفآباد، بعضی فعالان میراث فرهنگی و مردم محلی نسبت به آسیب به این میراث ملی ابراز نگرانی کردند و حتی کارزاری برای توقف ساخت سریال در این مکان به راه انداختند.
در متن این کارزار آمده بود: «ما مردم شیراز، از تمامی مسئولان محترم درخواست داریم ساختوسازهای سریال سووشون در باغ عفیفآباد متوقف شود، چراکه این اقدامات ضربات جبرانناپذیری به این اثر ملی وارد خواهد کرد.» با این حال امیرحسین قاسمی، تهیهکننده سریال، در مصاحبهای هرگونه آسیب به بناهای تاریخی را تکذیب کرد و گفت تمام ضوابط حفاظت از میراث ملی رعایت شده است. از سوی دیگر، بسته شدن ارگ کریمخان زند به روی مردم و گردشگران در زمان فیلمبرداری هم موجی از واکنشها را به همراه داشت. اما در پاسخ به این انتقادها، مسئولان میراث فرهنگی اعلام کردند که پروژه سووشون، تلاشی برای معرفی بهتر تاریخ و فرهنگ استان فارس به مردم ایران است و همکاریها برای تسهیل این روند ادامه خواهد داشت.
شناسنامه سریال «سووشون»
پخش: نماوا، ۱۴۰۴
کارگردان: نرگس آبیار
بازیگران: بهنوش طباطبایی، میلاد کیمرام، هوتن شکیبا، سام درخشانی، ترلان پروانه، آزاده صمدی، سهیل مستجابیان، فرشته صدرعرفایی، مجید صالحی، مریم سعادت، شیدا یوسفی
خلاصه داستان: زری زنی تحصیلکرده و همسرش یوسف، مردی روشنفکر و مخالف حضور بیگانگان در کشور است. وقتی یوسف به دست نیروهای بریتانیایی کشته میشود، زری تصمیم میگیرد پرده از حقایق پشت پرده این جنایت بردارد.
داستان سریال سووشون
این سریال اقتباسی آزاد از رمان «سووشون» نوشته سیمین دانشور است که داستان زندگی زری را به تصویر میکشد. داستان از جایی آغاز میشود که همسر زری به دست انگلیسیها کشته میشود و حالا او به دنبال پیدا کردن قاتل و رسوا کردن آن است.
نرگس آبیار کارگردان سریال سووشون
این کارگردان با فیلم «شیار ۱۴۳» به شهرت رسید و بعدها «شبی که ماه کامل شد» و «ابلق» را براساس داستانها و حوادث روزمره مردم ساخت. او به خوبی درک کرده که مردم ایران به داستانهای واقعی و تراژیک علاقهمندند و تولید فیلم و سریال در این زمینه، بهترین راه برای تضمین موفقیت یک اثر به شمار میرود.
نرگس آبیار «شیار ۱۴۳» را براساس زندگی واقعی یک از شهدای مفقود شده جنگ و «شبی که ماه کامل شد» را بر اساس زندگی دختری به نام فائزه منصوری ساخته است. او در حال حاضر دو اثر در حال تولید دارد که هر دو از رمانهای پرفروش ایرانی اقتباس شدهاند و وجه مشترک آنها روایتی زنانه از داستان هاست. سریال «سووشون» از روی رمان سیمین دانشور و «بامداد خمار» اقتباسی از کتابی به همین نام به نویسندگی فتانه سیدجوادی است که در دهه ۷۰ بسیار محبوب و پرفروش بود.در این سریال نرگس آبیار به عنوان کارگردان از بازیگرانی زیر بهره برده است.
بهنوش طباطبایی
نام این بازیگر با «سریال مسافری از هند» بر سر زبانها افتاد، نقش آفرینی او در تئاتر «فصل شکار بادبادک ها» و فیلم سینمایی «سیانور» مورد توجه قرار گرفته است. بهنوش طباطبایی درباره آشنایی خود با دنیای سینما در مصاحبه با هوشنگ گلمکانی میگوید: «من با دایی جان ناپلئون و اثر «بر باد رفته» عاشق تصویر و فیلم شدم و اگر برگردم عقب باز همین راه را انتخاب میکنم.» طباطبایی برای اولین حضور در دنیای نمایش خانگی به سراغ سریال زنانه و تاریخی «سووشون» رفته است و در آن نقش زری را بازی میکند که در تلاش برای رسوا کردن قاتلان شوهرش است.
عکسهای حضور بهنوش طباطبایی در بزرگداشتها و مراسم اهالی هنر در صفحات مجازی معمولا پربازدید میشوند.
میلاد کی مرام
این بازیگر به خاطر بازی در سریال «نابرده رنج» و فیلم «خط ویژه» به شهرت رسید، اما در ذهن همه نقش تاکسیک و سمی او در «ملی و راههای نرفته اش» بر جای مانده است. «کی مرام» در سووشون نقش یوسف را بازی میکند، شخصیت روشن فکر که در انگلستان درس خوانده است، اما با حضور بیگانگان در کشور مخالف و در نهایت به دست آنها کشته میشود.
مجید صالحی
این بازیگر با بازی در سریالهای کمدی مانند «مجید دلبندم» و «سه در چهار» به شهرت رسید و به نظر میرسد نقش حاج آقا معتمد در «سووشون» نقطه بازگشت صالحی به روزهای طلایی خود باشد. حاج آقا معتمد پدر یوسف نقش مهمی در ادامه تحصیل و روشن فکر داشتنش داشته، اما نقاط تاریک این شخصیت باعث شده تا به یک کاراکتر خاکستری بدل شود.
سام درخشانی
درخشانی که به عنوان بازیگر ثابت فیلمهای کمدی و پرفروش مانند تگزاس شناخته میشود، در سریال جدید آبیار نقش برادر یوسف «خان کاکا» را به عهده دارد. «خان کاکا»، شخصیتی است که نشان میدهد، قدرت چه تاثیری بر روی رفتار آدمها میگذارد و تبدیل به نماد بدی و شر در برابر خوبی و خیر خواهی یوسف و زری میشود.
ترلان پروانه
به نظر میرسد «پروانه» بازیگر مورد علاقه این روزهای نرگس آبیار باشد، زیرا او علاوه بر بازی در «سووشون» در نقش یک خدمتکار آسیب دیده از رنج ارباب و زمانه در سریال «بامداد خمار» نیز حضور دارد. او در سووشون نقش زنی به نام فردوس را بازی میکند که مورد ظلم و ستم اربابان قرار گرفته، اما تلاشی برای نجات خود از وضعیتی که در آن گرفتار شده انجام نمیدهد.
آزاد صمدی
این بازیگر با بازی در سریال راه بی پایان به شهرت رسید. او اولین تجربه اجرای خود را در قسمت اول برنامه «زایبواکا»، ویژه برنامه جام جهانی روسیه در یک شبکه اینترنتی به عهده داشت که از ادامه حضورش جلوگیری شد. صمدی به دلیل حضور با کلاه در یک مراسم خاکسپاری از طریق دادسرای رسانه و فرهنگ احضار و موظف شد با مراجعه رسمی به مراکز روانشناسی به درمان بیماری «شخصیت ضد اجتماعی» بپردازد. او در سووشون نقش سودابه هندی را ایفا میکند که زوایای پنهان متعددی دارد. زنی که باعث از بین رفتن زندگی خانوادگی یوسف میشود در عین حال میکوشد، میان انگلیسیها نیز نفوذ کند.
ارسال نظر